View RSS feed

Yllätyksellisiä ruututreenejä
30 huhtikuuta 2007

Jopas on kylmä. Aamulenkki meni niska jumissa - aika kaameaa. Onneksi minulla on terveystarkastus keskiviikkona. Saanpahan sieltä lähetteen lääkärille. Tulehdus täytyy niskassani olla.

Päivällä ahkeroin Taavin turkin parissa. Viime harjauksesta olikin vierähtänyt parisen viikkoa - aivan liikaa karvanlähtöaikana. Korvakarvoja siistin pojalta vain vähäsen, sillä tupsukorvat ovat vastustamattoman suloiset, tycker jag.

Iltapäivän puolella lähdettiin treenaamaan koululle kaameassa tuulessa. Olipa mielenkiintoiset treenit - ruutu ainakin. Kivaa sentään oli - Taavilla vire kohdallaan toisen pysäritoiston jälkeen. Muuten otus onkin ollut hassun rauhallinen, vaikka Kongia T heitteli täysillä pitkin huonetta. Risottoa lenteli sinne tänne.

Tässä illalla ei olekaan tehty mitään kummallista. Pihatreenit otettiin isukin avustuksella. Ruututreenin päätteeksi yksi haku metsästä. Minä menin metsään piiloon, ja Taavi etsi. Nopeastihan T löysi. Äsken vielä rauhoituttiin hetki. Huomenna onkin sitten touhoa piisaksi asti - kivaa sellaista.

  • Hyppynouto ja metalliesine

Päivällä yhden jälkeen menimme pihalle hyppynoutoa treenaamaan. Ensin ottaen vain loppuosan: T palauttaa kapulan sivulle esteen yli hypäten - ok. Seuraavaksi vinoja heittoja. Kun T yritti kiertää, menin vastaan ja ohjasin esteen yli. Poika tajusi idean äkkiä, joten treeni alkoi sujua. Käytössä oli painavampi puukapula ja sivulla palkkasin nameilla.

Hyppynouto tehtiin jopa metallina. Metalli oli ihan kamalan kylmä - hirvitti. Hypäri onnistui hyvin, mutta loppujen lopuksi T ei jäistä metallia enää halunnut nostella. Siinä mielesäsä jäi huono mieli, kun ei ennen kriittistä pistettä kerinnyt lopettaa. Ääh.

Ehkä noin 20 min pihatreenin jälkeen otin uudelleen metalliesineen noutamisen huoneessani. Etäisyyttä ei ollut nimeksikään. T toi esineen reippaasti sivulle - palkaksi minipala makaronilaatikkoa.

  • Luoksetulon pysäytys

Iltapäivällä siis treenit koululla. Häiriöinä oli yksi auto koulunpihalla (ei ihmisiä missään), kova tuuli ja 4-tie. Taavi oli aluksi ihmeissään, kun olimme kahdestaan kentällä. Laitoin punaiset merkit pysäriin ja tein ruudun sivummalle. Ensimmäinen toisto pysäriä meni nihkeästi. Takapalkaksi hytinäapina. Maahanmeno ei oikein ottanut onnistuakseen, ja koiran vire oli huono. Laitoin siis Taavin töihin kylmiltään - kutsuin sivulle odottamisasennosta (istu). Pysärin päätin ottaa läpijuoksuna. Taavi teki sellaisen "pitäisikö ennakoida"-luoksarin eli ravilla - ihan kaameaa. Sivulle asti tuli. En puhunut mitään, joten T lähti seuraamaan. Palasin lähtöpaikalle, otin alun uudelleen (jälleen vähän tahmeutta maahanmenossa) ja kutsuin. Nyt teki hyvän läpijuoksun kunnon vauhdilla - jes. Palkaksi leikkiä Tatilla.

  • Ruutu

Miksi tämä liike on lässähtänyt näin totaalisesti? Potuttaa, ketuttaa ja naurattaa. Perfektionistiin taipuvainen neiti Koo saa kunnon ryöpytystä. On se toko kivaa. Ja mites meni sitten niin huonosti? Ruudun tein punaisista tötsistä. Punaiset pysärimerkit vasemmalla. Keskellä kenttää vielä mehukattipullo (vihreä) häiriönä. Lähetin Taavin ruutuun. Paljonkohan etäisyyttä olisi ollut? Ehkäpä jotain vajaa 20 m. Mokoma meni 4. pysärimerkille, vaikka kovasti näytti aluksi juoksevan ruutua kohden. Tee uskoo osaavansa merkillemenon eli jää seisomaan merkin viereen. Kutsun takaisin. Toisella toistolla jippaisee myös merkille. Kolmannella kerralla otetaan lähempää, menee ruutuun. Seuraavat toistot ovatkin lähellä katastrofia. Koirani lähtee reippaasti ruutua kohti, mutta pysähtyy ruudun eteen! Tämä toistuu useita kertoja. Ruutu-käskyn toistaessani jää toljottamaan. Tee keksii myös, että meillä on uusi alusta - pala vanhaa jalkapalloa. Juoksin Taavin kanssa yhdessä ruutuun. Leikki Tatin kanssa sujuu. Kävin ottamassa matkalta jalkapallon palasen pois. Nyt T pysähtyi siihen kohtaan, jossa alusta oli. Huh. Pidin taukoa. Vein sitten vielä ruutuun Tatin, että josko poika osuisi ruutuun. Ei osunut, taas pysähtyi ennen. Yhdessä leikkiä ruudussa ja lopuksi ihan läheltä ruutuun - peräti osui.

Treenin jälkeen oli pakko lähettää Tuijalle viesti: "Hienoa, mulla oli noin 2 vko sitten koira, joka hoksasi ruudun aika hyvin. Nyt mulla on koira, joka joko menee 4. pysärimerkille tai pysähtyy etummaisten ruutumerkkien eteen." On se toko vaan NIIN kivaa. Kaikista pöhlöintä oli, etten keksinyt treenin jälkeen tuolle pysähdykselle mitään selitystä. Toisaalta en kyllä keksinyt sillekään, että T juoksi merkille niin itsevarmana ja pysähtyi kuin seinään. Kotimatkalla koululta sentään tajusin jotain. Olisikohan vika vain ja ainoastaan "alusta + pysähdys"-treeneissä. En keksi, miksi Taavi pysähtyy merkkien eteen, mutta ainakin pysähdyksen selitys voisi olla alustassa. Olen ottanut alustalle menemistä aina (siis viime aikoina) pysähdyksen kera. Ehkäpä T etsi merkistäkin jonkin "turvakohdan", johon voi pysähtyä. Ja jospa T hoksasi, että kannattaa pysähtyä etummaisten ruutumerkkien kohdalle - onpahan ainakin lähellä ruutua. Nyt vain takaisin alkeisharjoituksiin. Läheltä toistoja vahvistaen sinne keskelle ruutua menemistä. Pysähdyksiä pitää vähentää ts. unohtaa ne vähäksi aikaa.

Myöhemmin:
Taavi osaa yllättää! Puoli seitsemältä menin pihalle tekemään ruutuja. Agikeppien eteen kissanruokapurkeista yksi, pihaparkkiksen viereen nurmikolle punaisista tötsistä ruutu. Auton viereen neljä merkkiä pysäriin. Pihatielle parkkiksen viereen siirappipurkeista ruutu ja yksi vielä nurmikolle olohuoneen ikkunan alle. Kaikissa ruuduissa oli punainen alusta. Hain Taavin sisältä, ja iskä lähti katsomaan treeniä. Ensin lähetys pieneltä etäisyydeltä purkkiruutuun. Hieno oli ja suoraan alustalle keskelle! Palkaksi Hipolla leikkimistä. 2. toisto vinosta vaparina (ei sivulta) - hieno. Otin merkeillä normiluoksetulon tässä välissä. Seuraavaksi purkkiruudun oikealta puolelta kauempaa punaiseen ruutuun (edessä) lähetys. Taavi meni suoraan ruutuun! (huh). Leikkiä palkaksi. Sitten punaisen ruudun vierestä eteenpäin siirappiruutuun (pysärimerkkejä 2 kpl matkalla), ja T meni suoraan ruutuun. Upeata, mahtavaa! Taavi oli hieno. Otin ruutukysymykset uusia ruutuja ennen. Lopuksi vielä lähetys siniseen ruutuun. Oikealla punainen ruutu ja pysärimerkit ja vasemmalla taaempana siirappiruutu. Taavi meni täysillä siniseen keskelle alustalle. Leikkiä loppuun Hipolla ja vaihto pehmopalloon - heittelyä. Arvatkaapa, olinko suu auki, kun meni noin hienosti ruututreeni. Merkkejä oli piha täynnä, ja T teki täydelliset suoritukset. Treenin jälkeen T istui paikallaan ja sitten rauhoittelin sen.

  • Kauko-ohjaus

Ruututreeni meni tuulisissa tunnelmissa heiluen. Pitihän sitä vielä kaukoja ottaa. Takana namikuppi. Olisi pitänyt tehdä jatkuvalla palkkauksella. Treeni meni hiukan ohi, kun ruutua pohdin. Taavi teki ihan nätit vaihdot, vaikka s-m-vaihdossa oli liikaa etäisyyttä. Läheltä onnistui. Tein selvät käsimerkit (ainakin yritin) ja suulliset, jotta T tosiaan kuuli tuulessa. Treenin loppua kohden Taavin into kasvoi, mutta tekniikka ei kärsinyt. I-s-vaihdot olivat nyt aika kivoja, vaikka kaksi pientä liikahdusta tuli - liikaa vaan etäisyyttä. Pitäisi muistaa läheltä vahvistaa. Edelleen syytän ruututreeniä, joka huononsi keskittymiskykyäni. Muuten positiivista treenissä oli näpsäkät aloitusmaahanmenot! Ihan eri luokkaa olivat kuin ennen pysäriä.

Tunnisteet: