View RSS feed

Uudet tuulet
21 maaliskuuta 2007

The big day - uusi "kaukoelämä" on alkanut. ;) Vapaatunnilla koulussa suunnittelin paperille taulukon. Kyseessä ei ole pelkästään treenien lopputuloksen tarkastelu, vaan nimenomaan etukäteen suunnitteleminen. Homman etenemisestä kerron lisää omassa kohdassaan.

Taavilla olikin tänään kevyt päivä tokon suhteen. Ainoa treenattu asia oli kauko-ohjaus, ja sitäkin tehtiin vain yksi treenituokio. Minulla oli koulua neljään, joten sekin oli osasyy. Kun tein läksyjä, T ratkoi Kongia. Illalla käväistiin lenkillä iskän kanssa. Tie oli mukavan kuiva, turhaan laitoin Taaville sademanttelin. Myöhemmin rauhoituttiin heti kaukotreenin jälkeen. Taavi oli jo treenissä todella rauhallinen. Poika oli väsynyt, eikä pojan rentouttaminen ollut näin ollen lainkaan vaikeaa. ;) Nytkin T nukkuu ihanasti kerällä lattialla.

  • Kauko-ohjaus

Tosiaan suunnittelin jo koululla treenejä tai tarkemmin sanottuna treenitaulukkoa. Illalla tein pikaisesti tietokoneella taulukon, mutta aion vielä muokata sitä. Tulostelin kuitenkin yhden A4:sen, johon mahtui kolme taulukkoa. Taulukkoon tein sarakkaat treenattavalle asialle (esim. i-m-i), toistoille, palkitsemistavalle, vahvistusaikataululle, etäisyydelle, häiriöille ja paikalle. Toistosarakkeesta tuli liian pieni yksittäisten toistojen merkitsemiseen, joten käytin tekemääni kommentit-osaa tähän tarkoitukseen.

Puoli yhdeksältä illalla alkoi kaukotreeni uuden suunnitelman mukaisesti. Nameiksi otin pehmonameja. Oikeastaan namit eivät ole lainkaan pehmeitä, vaikka pussin kyljessä niin lukeekin. Veitsellä minä paloittelin yhdestä isosta makupalasta 30 pikkunamia. Treenikohteena oli yksittäinen vaihtosarja eli seiso-maahan-seiso. Mahdollisia treenikohteitani ovat siis eri sarjat erikseen (alkuvaiheessa) sekä myöhemmin "sekasarjat". Toistoja päätin tehdä 3 x 10. Palkitsemitavaksi valitsin namin nakkaamisen taakse naksun kera, mutta toisen sarjan alussa päätin antaa kädestä, koska olin niin lähellä Taavia. Vahvistusaikataulu oli jatkuva (palkitaan jokainen toisto), etäisyys oli käytännössä minimaalinen (aivan lähellä Taavia seisaallaan), häiriötä ei ollut ja paikka oli oma huoneeni. Jatkossa en aio käydä kaikkea näin tarkasti läpi, sillä oma paperiversioni ajaa saman asian. ;)

Mitenkäs treeni sujui? Jätin Taavin maahan ja menin sen eteen. Otin naksun esille ja nameja kymmenen kipaletta. Taavi nousi hienosti, mistä palkitsin namin nakkaamisella taakse. Tämän jälkeen T alkoi tarjota peruuttamista. Ilmeisesti T yhdistää naksua liikaakin eri käytösten tarjoamiseen. Käskin kuitenkin maahan, jotta saimme harjoituksen jatkumaan. Varmaankin tärkeimmät oivallukset ensimmäisessä sarjassa olivat, ettei naksu ole nyt mitenkään käytännöllinen (esim. vihellys tai "hyvä" ovat parempia), ja namin nakkaaminen taakse vain turhaan harventaa vahvistustiheyttä. Ensimmäisen sarjan onnistumisprosentti oli 80, koska Taavi tosiaan innostui kahdella toistokerralla peruuttamaan.

Seuraavaksi pidettiin tauko (noin 1 min). Jatkossa kannattaa merkitä ylös myös taukojen pituudet. Toinen sarja sujui hyvin lukuunottamatta kahta oma-aloitteista nousua. En reagoinut käytökseen mitenkään, joten T meni takaisin maahan ja jäi odottamaan. Päätin pitää hiukan pitempiä välejä vaihdossa sekä kierrellä Taavin ympärillä pari kertaa. Asennonvaihdot olivat puhtaat. Minä olin rauhallinen, ja Taavikin oli. Ilmeisesti oma jopa unenomainen rauhallisuus laskivat Taavinkin vireen optimaaliselle tasolle. Toisaalta ihmettelin Taavin rauhallisuutta, mutta minun pitäisi kyllä osata arvostaa sitä kaukoissa. Asennonvaihdot olivat nimittäin aivan riittävän ripeitä.

Tauon jälkeen otimme viimeisen sarjan. Palkan T sai siis suoraan minulta pienen etäisyyden vuoksi. Ainoa "rike" tässä sarjassa oli neljännellä toistolla tarjottu oma-aloitteinen maahanmeno, mutta muuten meni hyvin. Kolmeenkymmeneen toistoon suhteutettuna kolme oma-aloitteista toistoa on ihan hyvä saldo. Varmuuden myötä saadaan tulokseksi täysi nolla. ;)

Jos pitäisi kuvata treeniämme yhdellä sanalla, niin se olisi rauhallinen. Taavi söi namit mielellään, mutta ei hötkyillyt turhaan ruuan perään ja malttoi keskittyä. Se oli mielissään, kun palkkaa tuli joka kerta, eikä tehtykään pitkää sarjaa. Lisäksi oma rauhallisuuteni jopa käskyissä (;)) teki koulutustilanteesta hyvin. Treenin jälkeen kehuin Taavia rauhallisesti, ja pojan häntä heilui. Ensimmäinen kaukotreeni uuden mallin mukaan onnistui hyvin. Jatkossa pidetään kiinni suunnittelusta ja edetään hitaasti. Nyt treenataan periaatteessa vain yksittäisiä vaihtosarjoja, eikä vielä sekaisin kaikkia. Etäisyyttä lisätään kuhunkin vaihtoon pikkuhiljaa. Näin alussa lisäystä tulee max. 0,5 m/treenikerta. Huom! Kriteeri nousee, jolloin a) jatkuva vahvistusaikataulu b) paikka häiriötön. Aion käyttää pitkään jatkuvaa vahvistusaikataulua kunnon suoritusvarmuuden luomiseksi. Sekasarjoissa palkitaan myös joka kerta, kunnes on edetty tarpeeksi pitkälle. Hiljaa hyvä tulee, kiire ei ole mihinkään. Seuraavassa s-m-s-treenissä on etäisyys 0,5 m, koska tämänpäiväisessä treenissä saavutimme paljon onnistumisia. Ainakin kokeillaan. Jos ensimmäisen sarjan onnistumisprosentti jää alle 80:ksi, piennetään etäisyys minimaaliseksi toiseen sarjaan.

Tunnisteet: