View RSS feed

Yhteenveto tammikuun harjoittelusta
02 helmikuuta 2007

Tammikuun treenien yhteenvetoa pääsikin tekemään yllättävän nopeasti. Voi vain todeta, että tammikuu vierähti nopeasti - todellakin. Treenisuunnitelma tammikuulle löytyy täältä. :O

  • Kauko-ohjaus (maahan-seiso-maahan)

Kauko-ohjausta jauhettiin tammikuun aikana jopa hiukan liikaa. Itseasiassa tammikuun 31:stä päivästä 22:na treenattiin kauko-ohjauksen maahan-seiso-maahan-vaihtoa. Vastoinkäymisiäkin oli, mutta loppujen lopuksi vähän löysätty harjoittelutahti alkoi tuottaa myös tuloksia - varmuutta käskyihin tuli. Yhteistreeneissä kaukojen alkeita läheltä otettiin kolmisen kertaa, hallilla ilman häiriöitä kerran. Etäisyyttä kasvatettiin sisällä jonkin verran; häiriöissä välimatkaa Taavin ja minun välillä oli vähän. Tammikuun lopussa tajusin Taavin tykkäävän eniten takapalkan heittämisestä, sillä se nosti virettä juuri sopivasti. Parhaiten liikkumattomuus estettiin nimenomaan takapalkalla ja minun seisoma-asennollani.

  • Seuraaminen

Harjoittelin seuraamista todella vähän ns. järkevästi. Eniten aikaa meni perusasentojen vahvistamiseen kontaktikävelyn (itsenäinen hakeutuminen esim. ulkona sivulle) avulla. Askelsiirtymisiä otin huvikseni silloin tällöin. Tammikuussa kuvattiin videolle yhteistreeneissä tehtyjä juttuja. Edelleen omat käännökset vaativat harjoittelua, sillä teen käännökset liian hutaisten.

Perusasentoistumiset pysyivät hyvinä ja jopa ajoittain harjoiteltu käännös oikealle paikallaan alkoi nopeutua. Aivan loppukuusta aloin vahvistaa taakse suuntautuvien askeleiden alkeita opettamalla Taaville peruuttamista edessäni.

Periaatteessa "täydellinen" suunnitelmani teemaharjoittelusta ei toteutunut, mutta ehkä niin oli parempi, koska ensin minun on itse keskityttävä opettelemaan käännösten tekeminen kunnolla.

  • Tunnistusnouto

Yhteistreeneissä aloimme harjoitella tunnaria häiriöiden alaisuudessa. Saimme lisäksi uusia kapuloita (+ uusia hajuja) Tuijalta. Paula toimi liikkeenohjaajana/avustajana yhteistreeneissä. Häiriöissä Taavin työskentelyssä esiintyi yleistä häsläystä, mutta myös onnistumisia. Edelleen muiden koirien läsnäolo, outo paikka jne. saivat Taavin tuntemaan olonsa epävarmaksi. Loppukuusta päädyin tekemään toistoja lyhyeltä etäisyydeltä kotona mallilla 1 toisto/treenikerta, sillä häiriöissäkin Taavi teki ensimmäisen aina oikein. On tietenkin hyvä juttu, että ensimmäinen menee oikein, mutta jotenkin varmuus katoaa seuraavien toistojen myötä. Tunnarin yleistämistä täytyy vain jatkaa. Harjoituspäiviä oli treenitaulukon mukaan tammikuussa yhdeksän.

  • Luoksetulon pysäytys

Varmuutta tuli lisää, vaikka alkukuusta ongelmia oli ennakoimisen ja toisaalta myös itse tarjottujen läpijuoksujen saralla. Loppukuusta alkoi tulla kaivattua varmuutta; etenkin lisätessä maahanmeno pysähdyksen kaveriksi. Pysärin suhteen tammikuu oli ihan onnistunut treenikuukausi. Harjoituspäiviä tuli kolmetoista.

  • Noudot

Metalliesinettä harjoiteltiin säästeliäästi - vain kerran. Tein yhden toiston eteisessä ja vapautin ruokakupille. Toisto onnistui hyvin, ja metalliongelmaa ei näyttäisi enää olevan.

Hyppynouto takkuili alkukuusta, sillä T jätti esteen joko mennessä tai tullessa hyppäämättä - täysin yllättäen. Harjoittelun myötä sain lelupalkan voimin sekä nopean palautuksen että varmuuden esteen hyppäämiseen. Harjoituspäiviä kertyi seitsemän.

  • Ruutu

Ruutua saimme harjoiteltu häiriöissä, mutta emme uusilla merkeillä. Mielestäni pidin suunnitelmasta hyvin kiinni, enkä sortunut ottamaan useita toistoja. Pari kertaa pysäytin ruutuun seisomaan ja kävin palkitsemassa leikillä. Pääpaino harjoituksissa oli a) nopeassa ruutuunmenossa b) innokkuudessa. Ruutuunmenon suoruus oli myös tärkeää, eli ainoastaan kaavalla "suoraan ruutuun alustan luo" tehdyt toistot vahvistettiin. Joskus ruutu oli tyhjä, jolloin palkka tuli ruudun keskikohtaan osumisesta. Treenasimme ruutua kolme kertaa koulun kentällä (yhteistreenit) Paulan avustuksella ja kerran agilityhallilla. Tammikuussa ruutua harjoiteltiin seitsemänä päivänä.

  • Muuta

Tammikuussa pääsimme yhteistreenien makuun: treenasimme koululla yhdessä joka viikko. Kolmena kertana mukana olivat Riikka & Touho ja Paula & Timi. Paula ohjasi meitä yhtenä pakkaspäivänä itsekseen. Ei olisi voinut suunnitelma häiriötreenien suhteen paremmin onnistua. Kerran tuli tokoiltua agilityhallillakin, vaikka silloin ei siellä ollutkaan muita koirakoita.

"Kisamaisia" treenejä satunnaispalkkauksella pidin kerran kotona pihalla. Kuun puolivälin jälkeen aloin kiinnittää huomiota epäsäännölliseen palkkaukseen etenkin seuraamisessa (kontaktivahvistus), mikä kasvatti huomattavasti Taavin intoa.

Koulutuspeliä ei pelattu paljoa, mutta muutaman kerran kuitenkin. Saalisleikkiin aloin paneutua vasta kuun viimeisinä päivinä. Tuljavascript:void(0)
Publishoksena oli saalisleikin hahmottaminen uudelleen hyvin tuloksin. Koirakirjallisuutta luin kiitettävästi. Luin "How dogs learn"-teoksen sekä lähes kokonaan "Excel-erated training"-kirjan. Molemmat kirjat käsittelevät oppimista. "Clicker training for obedience"-kirjasta luin osan. Ko. oppaan seuraamiskaaviot vaikuttavat hyviltä, mutta muuten en kirjasta innostunut.

Treenien järjestelmällinen suunnittelu oli myös tammikuussa vähäistä. Mielestäni paneuduin sentään vähän suunnitteluun, vaikka en paperille varsinaisesti paljoa kirjoittanutkaan. Pikkuhiljaa opetellaan suunnitelmallisuutta lisää.

Tunnisteet: