View RSS feed

Pakkasta tuulen kera
05 helmikuuta 2007

Koeviikon viimeinen päivä oli tänään - ei koulua. Pakkasmittari näytti aamulla -16 astetta, joten eipä lähdetty tarpomaan. Odoteltiin kiltisti pakkasen lauhtuvan, mutta eihän se lauhtunut. Iltapäivän puolella käväistiin kävelemässä kunnon toppapuvut päällä. Itseasiassa minulla ei niinkään ollut kylmä, koirilla taas oli. Kauan ei lenkillä viivytty, kun eipä kävely kovin koirille maistunut pakkasessa. Taavin pakkasen sietokyky on tosin parantunut - viime talvena T paleli paljon alhaisimmissa pakkaslukemissa.

Päivällä keksin Taaville jotain tekemistä sisällä, jopa vähän tokoakin. Ranskaa lukiessani poika hääräili vieressä ja lopulta tuli syliini istumaan lattialla saaden sitten pientä hierontaa. Olisittepa nähneet, kuinka ihanasti Taavi rentoutui, kun hieroin sen korvia ja kylkiä.

Äsken Taavi sai ratkoa Kongin, jonka sisällä oli hirvenlihaa ja kalkkunaa. Hyvin poika ratkoi Kongin arvoituksen.

  • Kauko-ohjaus

Aamulla yhdeksän maissa tein kolme toistoa kaukoja keittiössä. Palkitsin maksanpaloilla. Äiti istui pöydän ääressä Taavin vieressä. Minä olin noin 1,5 m etäisyydellä Taavista. Ensin T tarjosi nousemista ja laskeutumista oma-aloitteisesti. Kun T pysyi maassa ollessani hiljaa, kehuin. Kävin palkitsemassakin kerran. Ensimmäinen palkittu toisto oli nousu, toinen palkittu oli laskeutuminen ja kolmas nouseminen odottelulla. Hyvin meni. Nyt oli pitkät välit vaihdoissa.

  • Seuraaminen (peruuttaminen)

Päädyin nostamaan kriteeriä. Seuraava vaihe oli peruuttaminen vieressäni sivulla. Ensiksi kertasin keittiön seinän vieressä peruuttamisen edessä. Peruuttaminen sujui hyvin. Menin huoneessani peilin eteen, jotta sain vahvistettua tarkasti rungon suoruuden. Taavi tajusi nopeasti. Liikautin vasenta jalkaa taakse, jolloin T seurasi ja ennen istahdusta vihelsin ja annoin namin. Tätä tehtiin 3 x 5 toistoa (palkkana maksanpalat). Vahvistetiheys oli hyvä.

Samanlaisen 3 x 5 sarjan tein ennen iltaruokaa. Taavi kävi kuumana, jopa tarjosi itse peruuttamista, mutta minä palkitsin vain jalan liikahtamisen jälkeen tehdyt peruutukset. Palkitsin edestä, sillä peruuttamisessa ei ollut ongelmia. Lähtöasento oli aina perusasento. Mielestäni opetus edistyy tämän jutun osalta oikein kivasti. Oma ajoituskin on ollut hyvä.

  • Aktivointia ja leikkiä

Päivällä leikin Taavin kanssa Lepakolla saalisleikkiä huoneessani. Taavi tarttui aika kivasti leluun, vaikka vähän aluksi ihmetteli, mitenkäs tätä leikkiä Lepakollakin leikitään. Leikimme ihan hetken vain. Taavi sai voittaa ensimmäisellä kerralla, mutta toisella hävisi ja samoin kolmannella. Lopetin lelun irrottamiseen ("irti") ja sen jälkeen rauhoittelin Taavin. Pojan vire oli korkealla, kun leikittiin nimenomaan ihanalla Lepakolla. Päädyin sitten hieromaan pojan korviakin rauhoitteluksi.

Tein Taaville aktivointilelun laittamalla "rätin" sisään maksanpaloja ja käärimällä rätin kohtalaisen tiukasti kiinni. Taavi tykkäsi etsiä nameja rätin sisältä, joten ihan kelpo aktiviteetti tämäkin oli.

  • Koulutuspeli

Intouduin vielä pelaamaan illalla vähän koulutuspeliä Taavin kanssa. Otin melko ison avonaisen laatikon vaihtelun vuoksi. Ensimmäinen Taavin tarjoama käytös oli laatikkoon meneminen. Palkitsin laatikon ulkopuolella. Seuraavaksi Taavi nousi minua vasten laatikosta ja antoi pusun. Tätä käytöstä vahvistin vain pari kertaa. Kolmas käytös oli tassun nostaminen laatikosta minun jalalleni. Neljäs käytös (tauko välissä) oli istumaan meneminen laatikossa. Viimeinen käytös oli pyöriminen ympäri laatikossa. Taavi tuli aktiivisemmaksi pelin edetessä, mutta ei ollut alussakaan mitenkään huono. Kivaa oli!

Tunnisteet: