View RSS feed

Vastoinkäymisiä
08 tammikuuta 2007

Sateinen sää ja viikon ensimmäinen koulupäivä. Koulussa oli onneksi ihan hauskaa - kiitos Riikan ja meidän yhteisten juttujen. Tulin kotiin iltapäivällä ja päätin ottaa vähän tokoa. Ei mennyt putkeen - omia mokia, omia mokia. Treenin jälkeen tuntui, että opinkohan koskaan kouluttamaan koiraa.

Mukavan puolitoista tuntia kestäneen iltalenkin ansiosta tuli pirteämpi ja positiivisempi olo. Allaoleva sepostus on kirjoitettu iltamassa, eikä kaukotreenistä ole kauaa. Edelleen ketuttaa ja potuttaa, mutta eiköhän se tästä. Nyt Taavi viettää ihan vapaata iltaa. Minä puolestaan painelen venyttelemään ja jospa tulisi edes vähän kuivaharjoiteltua seuraamista.

  • Kauko-ohjaus

Neiti K saa sapiskaa: liikaa toistoja, kriteeri heittelee, ja homma kaatuu. Kielsinkin Taavia sarjojen aikana, ja pojan into tuntui katoavan epäonnistumisten myötä. Ihan läjähtäneet harjoitukset iltapäivällä. Pari onnistunutta toistoa sain, mutta omat kiellot ja hermostuminen pilasivat kokonaiskuvan. Olen tyhmä.

Ennen iltaruokaa meni ensin hyvin - sitten huonommin. Oma pinna alkoi kiristyä, kun Taavi ei välillä tuntunutkaan muistavan "nousee"-käskyn merkitystä ja välillä "down" unohtui myös. Tarkoitukseni oli vahvistaa molempia käskyjä ja kestoa, eli oma tarjoaminen vähenisi. Miksiköhän käskyt heikkenivät? Jos meni väärin, saatoin kieltää, mikä ei edes ole koulutukseni pääperiaatteita - positiivinen vahvistaminen on. Loppujen lopuksi T ei sitten noussut. Tekniikat olivat ok, maahanmenossakin.

Kokeilin kalkkunan palasilla ruuan jälkeen - sujui jo paremmin. Oma asenne oli järkevämpi, eikä homma lässähtänyt käsiin. Pari virhettä tuli, mutta yleiskuva oli positiivinen. Ulkoilulenkin jälkeen muutamat jauhamiset. Käskyt Taavi osasi yhtä istumisen tarjoamista lukuunottamatta. Valitettavasti teki pari hutaistua maahanmenoa.

Summa summarum:

  • Harjoitusten on oltava aina positiivisia. Nyt on tullut kiellettyä, mikä latistaa onnistumisten määrää. Näin ollen homma on korjattava heti. Jos treeni ei ala onnistua: a) laske kriteeriä tai b) tee todella helppo harjoitus ja lopeta.
  • Toistojen suhteen oltava tarkka: 5-6 toistoa/sarja ja 3 sarjaa/koulutusjakso.
  • Kriteeri on tiedettävä ennen treeniä: mitä vaatii koiralta ja miten alentaa kriteeriä tarvittaessa. Koulutushetkellä ei suunnitella!
  • Toisto merkittävä ylös paperille treenin jälkeen.
  • Käytä "hyvä"-sanaa "järkevästi". Jos koira epäonnistuu toistuvasti (onnistumisprosentti alle 80), helpota harjoitusta.
  • Mieti, mikä on nyt tavoite? Tavoite on tällä hetkellä: a) saada toimivat käskyt (koira tekee A, kun sanotaan A-vihje; koira ei tee B, kun sanotaan A-vihje): ärsykekontrolli. Toinen tavoite b) on puhdas tekniikka. Etäisyys ei ole nyt ykköstavoite. Pohjatyö on tehtävä edelleen kunnolla.

Kyllä, neiti K palasi jälleen kerran "back to basics". Tsemppiä koulutusprosesseihin antaa "How dogs learn"-kirja. Aion oppia, vaikka nyt sapettaa ja ketuttaa kamalasti. Pystyin myöntämään epäonnistuneeni (=> yksi askel parempaan) ja aion korjata virheeni (=> toinen askel parempaan). Vaikka teen virheitä, en ole sen huonompi ihminen. Koirat oppivat virheistä ja niin ihmisetkin. Positiivisuus kunniaan.

  • Saalisleikki

Iltapäivällä leikittiin patukoilla saalisleikkiä. Houkuttelin ensin kangaspatukalla vieden sitä puolelta toiselle. Heitin patukan, kun T oli saamassa siitä kiinni. Samanaikaisesti mokkapatukka maahan. Taavuskainen ei halunnut jättää kangaspatukkaa. Poika toi kangaspatukan luokseni pitäen sitä suussaan ja ärisi mokkaiselle kangaspatukka suussaan. Terrieri. Lopulta päästi kangaspatukasta irti ja alkoi jahdata toista patukkaa. Heitin mokkaisen. Sama juttu toisen kerran. Nyt käskin irrottaa otteen luonani. T teki käskyn mukaan ja alkoi jahdata kangaspatukkaa. Pari heittoa vielä. Loppuun otettiin patukan puremista, mutta aika löyhä ote oli Taavilla. Annoin voittaa ja kehuin saaliin kantamisesta. Lopulta menin rauhoittelemaan. T seisoi innoissaan patukka suussaan ja pudotti vasta käskystä. Ei poika ole yleensä saanut voittaa.

Toinen leikki otettiin tauon jälkeen. Tällä kertaa onnistui paremmin. Yhden kerran murahdin, kun T ei heti irrottanut otettaan käskystä mokkapatukasta. Toimi. Nyt en antanut voittaa, vaan T irroitti lopuksi itse otteen ja tiputti esineen eteeni. Rauhoittelin ja lopettelin. Ei mikään onnistunut leikki, mutta Taavilla oli hauskaa. Minä en osannut leikkiä kunnolla. Pitää harjoitella.

Tunnisteet: