View RSS feed

Opettavainen agilitytreeni ;)
07 tammikuuta 2007

Jes, tänään tuli taas tajuttua paljon. Meiltä löytyi uusi ongelma, meiltä löytyi uusi viilattava. Oma moka jälleen kyseessä, mutta nytpähän osataan käydä tämänkin probleeman kimppuun. ;)

Yhdeltä lähdettiin Paulan & lauman kanssa ensiksi yhteislenkille Makkaratielle. Lenkin jälkeen menimme agilitytreeneihin. Paula ohjasi meitä hienosti, ilman häntä olisin ollut aivan hukassa. Lisäksi Paula kuvasi suorituksemme videolle. Kiitos Paula! Olet aarre! Estejärjestyksen näkee tästä piirroksesta. Suoritusjärjestystä kuvasta ei näe, vaan sen kirjoitan. Mittasuhteet ovat päin honkia, mutta tärkeintä ovat esteet ja järjestys.

  • 1. ja 2. harjoitus

Ensimmäisessä harjoituksessa otin kepit + "här" (haltuunotto), putkeen + "här" ja aidalle. Palkitsin siis "här"-käskyn tottelemisen seuraavalla esteellä (putki tai aita). Hienosti sujui! Oma ohjaus oli ok.

Toinen harjoitus tehtiin samalla periaatteella, mutta nyt putken jälkeen ei edettykään seuraavalle aidalle. Videolla T tekee aika laajan kaarroksen - tulee silti hienosti haltuun. Kaarros johtuu siitä, että käskyni tulee siinä vaiheessa, kun T on jo hiukan ulkona putkesta. Käskyn ajoituksen tulisi olla vielä parempi!

  • 3. ja 4. harjoitus

Otimme nyt niin, että lähdimme Taavin kanssa putken edessä olevalta aidalta. Ensiksi hyppy, haltuun ("här"), putkeen, haltuun ja nami. Kaarros oli aikamoinen. Oma käsky olisi taas saanut tulla aikaisemmin! Taavi tulee sata lasissa ulos putkesta, eikä mitenkään kerkiä hidastaa vauhtiaan, jos sanon käskyn vasta putken suulla. Noin 1 sek aikaisemmin käsky! Namin antamisen jälkeen lähetin uudestaan samaan putkeen, otin haltuun ja lähetin aidalle. Hyvin meni.

4. harjoituksen myötä alkoivat vastoinkäymiset. Minun oli määrä lähettää Taavin aidalta, joka oli vasten kolmen aidan sarjaa, kauempana olevaan putkeen. Jätin Taavin ensimmäisen aidan taakse, menin ykkösputken luo ja sanoin "hop" + "putkeen". Taavipa veti ensimmäisen aidan hypättyään vieressä olevalle aidalle (ensimmäinen sarjassa). Paah. Samaa toistui usean kerran. Kun olin kyykymmässä Taavi tuli luokseni, eikä mennyt itse aidalle. Olisin korjannut homman huutamalla "här" ollessani suoremmassa, mutta en halunnut tehdä niin. Taavi ei saa suorittaa itse esteitä. Kun käsi on alhaalla, odotetaan seuraavaa käskyä. Omia versioita ei voi alkaa tehdä. Tämä onkin ollut ongelmamme ennenkin, mutta viime aikoina samanlaisia tilanteita ei ole ollut vastaan. Paulalle kuuluu kiitos tästä kaameasta ja erittäin hyödyllisestä harjoituksesta. Toisella toistokerralla veti kaksi estettä takaa. Pari ärräpäätä pääsi, kun yritettiin putkeen osua.

Juttu onnistui, kun olin tosiaan vähän kasassa, mutta suora vartalo ei toiminut. Videolta huomaan, etten osoita mihinkään, eli ei ole kyseessä väärä ohjaus. Lopulta otimme ensimmäiseltä aidalta riman pois. Kun yritin tehdä pidemmälle (juoksu jatkui), T hyppäsi seuraavan aidan.

Pidimme kunnon tauon, jonka aikana Timi treenasi keppejä, A-estettä ja putkia. Taavi odotteli kentän laidalla makuullaan. Vähän poika äänteli, mutta ihan kiltisti oli, vaikka minä avustinkin Timiä ja Paulaa.

Tauko teki hyvää, ja lopulta pääsin aitojen ohitse. Sain Taavin putkeen. Nyt olen edetessä vähän kasassa, mutta en minä muutenkaan tikkusuorana juokse. Toisto oli hyvä, vaikkakin lopussa Taavi vetäisi puomille. Kutsuin takaisin. Mikäs on ongelman nimi? Taavi on oppinut, että mennään seuraavalle esteelle, jos ei tule muita käskyjä. Minulle tämä ei käy. Sinne mennään, mihin minä näytän. Seuraavalla kerralla saatiin onnistunut suoritus: hyppy, aitasarjan ohitus ja putkeen. Taavi yritti karata puomille, mutta minäpä murahdin, ja Taavi palasi heti luokseni. Kehuin välittömästi. Paula nimittäin neuvoi, että voisin murahtaa, jos Taavi yrittää sooloilla.

  • 5. ja 6. harjoitus

Paula halusi minun menevän pidemmän pätkän. Vaatimustaso kasvoi, ja Taavi alkoi tajuta jutun juonen. Menimme seuraavaksi ensimmäisen aidan (ei sarjasta), ykkösputkeen, senjälkeiselle aidalle ja puomille. Hyvin meni. Sanoin Paulalle, että kyllähän tämä näin menee - suoraa vaan. Taaville esteiden etenemisjärjestys onkin tässä tuttu. Toinen toistokerta oli vaikeampi. Putken jälkeen en sanonutkaan käskyä. Taavi ei aidalle karannut, vaan tuli heti luokseni. Hyvä Taavi!

6. harjoituksessa ei mentykään ykkösputken jälkeen aidalle. Valssasin putken jälkeen ja kiersin aidan ja seuraavan putken välistä. Taavi pysyi hanskassa (ei käskyjä!), mutta hiukan oma eteneminen takelteli. Olin epävarma. Ilman karkailuja kuitenkin selvittiin.

Pienen tauon jälkeen tehtiin sama alku, mutta lähetin aidan ja putken välistä juoksemisen jälkeen Taavin putken toiseen päähän. Puomi oli houkuttimena. Täydellinen koira - onnistui.

  • 7. harjoitus

Lopuksi otettiin aitasarjan vierestä juokseminen toiselta puolelta, oikealta. Ensimmäinen aita (sarjaa vasten) ja sitten juostiin (käsi alhaalla ilman käskyjä) eteenpäin putkeen. Upeasti meni!


Opin hirvittävästi tänään. Nyt tiedän, että tällaista treeniä tarvitaan enemmän. Treeni loppui hyviin unnelmiin. Minun ohjaukseni oli aika hyvää, kun olin varma. Juoksin ihan nopsaan, enkä ollut kuin putkeen + "här"-kohdissa myöhässä käskyn suhteen. Palkitseminen oli iloista, ja toiminta varmaa. Taavi oppi tänään ainakin sen, että esteille karkaaminen ei johda palkkioon ja siitä voi saada kiellon ("murr"). Taavin on älykäs koira ja rakastaa agilitya. Radalla täytyy olla sama kuri kuin muuallakin - omiaan ei saa pelleillä. Taavi on vain oppinut, että voi sitä hyppiä pari lisäestettäkin, jos ei käskyjä satele enempää. Nyt on harjoittelu hyvällä mallilla. Paulalle vielä kerran suuret kiitokset seurasta ja upeasta ohjauksesta! Oli todella kiva päivä treenien suhteen - jes.

Tunnisteet: