View RSS feed

Liukastelua ja kylmää
11 tammikuuta 2007

Arkiviikko alkaa olla lopuillaan. Tänään olikin mukava koulupäivä: yhteiskuntaoppia, tanssia ja parin tunnin mahtava teatteriesitys. Koulusta pääsin kotiin Paulan kyydillä. Kotona söin pikaisesti, vaihdoin vaatteet, otin Taavin ja lähdin Paulan & lauman kanssa Makkaratielle. Tehtiin liukkaalla tiellä vain pikkuruinen lenkki. Taavi ja Timi viipottivat taas kympillä menemään. Melkoisen hämärää oli neljän jälkeen. Yhden kerran lähdin eri suuntaan Paulasta ja koirista. Taavi ei pimeässä huomannut katoamista, mutta Paulan huikkauksen "Mihis mamma jäi?" jälkeen T juoksi iloisena luokseni. Makkaratieltä ajettiin koulun kentälle treenaamaan tottista. Tokotreeni sujui ihan hyvin. Epäilisin vähän kylmyyden syyksi, kun Taavi oli pikkaisen nulvea. Ihan kivasti teki, mutta odottelut tauoilla kylmässä ja liukas alusta haittasivat. Tajusin myös, miksi Taavin kontakti sivulla ei ollut täysin puhdasta: oli yksinkertaisesti niin liukasta, että koira joutui keskittymään jo ihan pystyssä pysymiseen.

En mainitse erikseen leikkimisestä Lepakolla sen kummemmin, mutta tein huomion: minun pitää opetella liikkumaan selkä suorassa. Ehkäpä Taavin hitaiden palautusten syy on oma "kasassa" olemiseni. Nojaan liikaa eteenpäin, mikä voi tuntua Taavista uhkaavalle. Vaikka juoksenkin taaksepäin muka karkuun, ei se auta, jos olen koko ajan kyyryssä. Näin ollen: selkä suoraksi, mieluummin jopa takakeno.

Illalla käväistiin vielä reipas sauvakävelylenkki äidin ja Taavin kanssa. Tiellä ei onneksi ollut kaamean liukasta. Nyt Taavi yrittää ratkaista Kongiaan, jonka otin juuri pakkasesta. Kongin sisällä ja "uurteissa" on porkkanalaatikkoa, jam.

  • Ruutu

Taavi odotti kaukalon ulkopuolella, kun Paula teki siirappipurkeista 3 m x 3 m ruudun. Ruutu oli suurin piirtein kaukalon oikeassa reunassa. Vein Taavin kaukaloon, kysyin "Missä ruutu?" ja lähetin. Hah, höpsö koirani kävi ensin Paulan luona ja meni sitten ruutuun. Paula naksautti ja palkitsi. Toisella kerralla päätin, ettei tällaista enää hyväksytä - oli vähän virhe palkita ensimmäisellä kerralla. Kenttä oli todella jäinen, ja toisella toistokerralla Taavi juoksi upeasti ruudun keskustan ohi. Kutsuin heti takaisin ja otin uudestaan. Tällä viimeisellä toistokerralla Taavilla eivät jarrut pitäneet, mutta löysi alustalle joka tapauksessa. Palkaksi naksu + Lepakko; Paula naksautti ja heitti lelun ruutuun. Ihan onnistunut treeni oli, koska periaatteessa Taavi hahmotti ruudun hyvin ja tajusi homman.

  • Tunnari

Auttakee miestä mäessä. Ruudun jälkeen tehtiin tunnari. Paulan kanssa laitettiin viisi väärää kapulaa kasaan. Laitoin hajuttomien joukkoon. Leikittiin koemaisesti eli Paula kävi luonani, minä käännyin jne. Etäisyyttä oli vähemmän kuin 10 m. Taavi lähti mukavasti kapuloille, mutta arpoi. Yhdessä vaiheessa jopa lähti tuomaan väärää. Paula oli vieressä. Lopulta T nosti oikean, Paula kehui ja T palautti Paulalle. Tarkoituksena oli saada Taaville itsevarmuutta. Sanoin kuitenkin Paulalle, ettei saa palkita, jos tulee tuomaan hänelle, eikä minulle. Seuraavalla toistokerralla arpoi vähemmän, mutta kuitenkin. Paula sanoi, että olisi kannattanut kehua, kun otti oikean. Edelleen erilainen tilanne on vaikea. Huom! Tässä viimeisessä toistossa rauhoittelin Taavia sivulla.

Seuraamisen sivuaskeleiden treenaamisen ja vapariluoksetulon (ainoastaan jättö, kutsuminen ja leikki palkkana) jälkeen otettiin lopuksi tunnari yhden kerran. Nyt rauhoittelin kunnolla alussa. Vieläkin arpoi kovasti, mutta oikean palautti. Epävarmuutta ehkä vähemmän kuin ensimmäisillä toistokerroilla. Nostelu on ongelma, nolla tipahtaa kokeessa. Tuijalle juuri lähetin mailia ja kyselin, mitä olisi järkevintä tehdä. T osaa hyvin kotona ja varmasti alkaa tehdä pian eri tilanteessakin varmemmin, mutta voiko tuo nostelu/arpominen jäädä pahasti päälle. Mikä neuvoksi? Posiitivista harjoituksessa oli kuitenkin varma lähtö kapuloille, ihan hyvä keskittyminen kapuloihin, palautus ok, T ei pureskellut noutaessaan ja toi oikean.

  • Seuraaminen

Kylmissämme otin muutamia sivuaskeleita oikealle. Taavi alkoi kuumua, kun otin useampia askeleita peräkkäin. Paula jälleen muistutti, ettei kannata jauhaa Taavin kanssa. Yritetään muistaa. Sivuaskeleet vasemmalle eivät menneet kovin hyvin, omat askeleet olivat liian lyhyitä, eivätkä lainkaan selkeitä. Kuivaharjoittelua! Peruuttamista pitää opetella seinän vieressä. Paula ehdotti, että voisi kokeilla myös hihnalla auttamista, vaikka en yleensä hihnaa käytä. Ehkä ensin kuitenkin kokeillaan seinän vieressä. Treeni lopetettiin Lepakolla leikkimiseen. Taavi innostui taas soittelemaan Lepakolla, mutta palautti ihan ripeästi lelun minulle takaisin.

Kotona otettiin ennen ruokaa perusasennon vahvistamista: sivulle, eteen, jopa taakse seinän vieressä. Peruuttamisen opettamismalli ei ole selvä, mutta vahvistelin vain oikeaa paikkaa. Oikein hyvin sujui. Ennen Kongin antamista otin muutamia askeleita oikealle. Nyt perusasennot olivat suorat.

Tunnisteet: