View RSS feed

Miksen koskaan opi?
19 marraskuuta 2006

Ruutuharjoittelusta on taas kyse. Luin eräältä keskustelupalstalta eilen ruudun opettamisesta. Toiseltakin palstalta löysin vinkkiä, ja nyt minun pitäisi olla paljon viisaampi. Aion paneutua ruutumysteerioon tosissani. Kaipaan suoritusvarmuutta ja jotain täsmällisyyttä harjoitteluun, sillä nykyään treenaan vain "vähän sinnepäin". Mikä harjoittelussa sitten on vikana? Ajoitus, kriteeri ja vahvistetiheys. Ajoitus on suurin piirtein kunnossa, mutta kriteeri. Ennen ruututreeniä, tai mitä tahansa treeniä, on tiedettävä, mitä koiralta vaatii. Ei saa vaihdella, miten sattuu. Olen sortunut epämääräiseen harjoitteluun, mikä ei todellakaan ole edistänyt ruudun oppimista, vaan sotkenut vain. Vahvistetiheyden täytyy olla suuri, jotta T pääsee jyvälle. Vaikka Taavi ei ole kaikista herkin vahvistetiheyden suhteen, pitää vahvisteita tulla tarpeeksi usein. Näin ollen kriteeriä on laskettava, jos vahvistetiheys alkaa harventua. Monta asiaa opittavana. Ehkäpä palaan vielä ruutusuunnitelmiin treenimuistiinpanojen jälkeen. :O

  • Kauko-ohjaus

Aamulla tehtiin ensiksi Polar-juustolla pari nousua, mutta ei oikein onnistunut. Päädyin sitten vaihtamaan namiksi aamupalajuuston - alkoi onnistua. Eteisessä tehtiin 2 x 6 toistoa ja meni aivan älyttömän hyvin. Taavi teki tarkasti, ja käskysanan merkitys on alkanut vahvistua.

Iltaruokaa ennen otettiin raa'alla jauhelihalla 2 x 5 toistoa. Treeni sujui yhtä hyvin kuin aamulla. Taavi tarjosi peräti oma-aloitteisesti nousua, eikä liikkunut senttiäkään. Jatketaan kuitenkin maltillisesti. :O

  • Ruutu

Pihamme on todella liukas, eikä iskä ollut vielä päivällä hiekoittanut, joten ruututreeni tehtiin liukkaissa tunnelmissa. Tein äidin kukkaruukuista ruudun parkkikselle ja mustista muovisista ruukuista toisen ruudun pihatielle. Ensiksi yritin vahvistaa Taavin oma-aloitteista alustalle menemistä. Etäisyyttä ruutuun oli vain parisen metriä. Pikkuhiljaa alkoi onnistua, ja Taavi tarjosi alustalle menemistä aktiivisesti. Vihelsin (NAKS), ja T sai tulla hakemaan minulta namin.

Seuraavaksi yritin kasvattaa matkaa. Tavoitteena oli taas alustan koskemisen tarjoaminen, mutta ei sujunut aivan heti. Pienellä ohjauksella kuitenkin meni alustalle, ja harjoittelu alkoi edistyä. Jälkeenpäin mietittynä etäisyys oli liian suuri: kriteeri oli liian korkealla. Tästä seurasi vahvistetiheyden heikkeneminen. Opeteltavaa riittää. Pidin tauon ja otin kaksi ruutuunmenoa kauas mustaan ruutuun. T meni upeasti ruutuun keskelle ilman pienintäkään epäröintiä. Palkitsin pallonheitolla.

Loppuun vielä tauon jälkeen pari alustan koskemista. Etäisyyttä ruutuun ei ollut paljoa, joten onnistui. Treenistä jäi hyvä mieli, mutta silti tuntuu välillä, että olen hukassa ruututreenin suhteen. Yritän nyt luoda jotain pikkusuunnitelmaa. :O

  • Otetaan pelkkiä alustan koskemisia lyhyeltä etäisyydeltä. Toisin sanoen Taavi saa palkan, kun menee oma-aloitteisesti ruutuun alustalle. Treenin alussa kannattaa ottaa esim. kaksi perustreeniä kosketusalustaa ihan vierestä ja sitten vasta ruudun ulkopuolelta. Taavi osaa mennä usean metrin etäisyydeltä alustalle, mutta tätä ei ole tehty pitkään aikaan ilman "koske"-vihjettä. Etäisyyttä lisättävä maltillisesti.
  • Jonkin aikaa ruutua kohtalaisen lyhyeltä matkalta. Voisi kokeilla myös leluruutuja, jos pidentää matkaa. Ts. viedään koiran kanssa lelu ruutuun ja lähetetään vasta sitten ruutuun.
  • Välillä voi juosta itse ruutuun leikkimään koiran kanssa. Välillä heitetään lelu ja mennään vasta sen jälkeen ruutuun leikkimään.
  • Tarkoituksena pitää matka niin lyhyenä ja vahvistaa oma-aloitteisuutta alustan avulla, ettei epäröintiä esiinny. Jos epäröi, joko juostaan ruutuun yhdessä leikkimään tai viedään lelu ruutuun ja lähetetään sitten.

Yritetään nyt ylläolevien "ohjeiden" mukaan. Jos ei toimi, pitänee heti ottaa kriteeri ja vahvistetiheys tarkkailuun. Toistojen määrää kannattanee myös seurata. Tärkeintä on, että jokaisella treenikerralla on jokin tavoite, ja kriteeri todella on selvillä.

  • Metalliesine

Otettiin vain ja ainoastaan yksi toisto yhden teippikerroksen kera. Palkkana ruhtinaallisesti iltaruoka-annos. Taavi teki iloisesti, vaikka iskä ei ollutkaan avustajana.

Loppuillan Taavi on viettänyt rennosti. Iltapäivän lenkin jälkeen poika on saanut lepäillä. Katsotaan, miten huomenna jatketaan. Tämä viikko on ollut melko treenipainotteinen. Tänään tosin on ollut vähän kevyempää, kun ei mentykään treenamaan Riikan ja Touhon kanssa.

Tunnisteet: