View RSS feed

Tunnaria, kosketusalusta ja ruutu
23 lokakuuta 2006

Olipas hauskaa herätä tänään aikaisin "koulumaailmaan". Viikon aikana ehtiikin jo loikoilla melkoisesti, mutta silti aina ne pitkät yöunet ovat yhtä kivat - ainakin aamulla on kiva nukkua pitkään. Onneksi tänään oli lyhyt koulupäivä ja pääsin kotiin jo ennen yhtä Miran kyydillä. Saikin jutella vähän agilitystä - ihanaa. :) Kerroin Miralle projektistani "Taavi hiljaa radalla". Miran mielestä ideani on hyvä, mutta tietenkin siihen tarvitaan viitseliäisyyttä ja kärsivällisyyttä minulta. Alku on ollut lupaava eli uskon täysin "operaatiooni". Motivaationi agilityn suhteen on kasvanut älyttömästi ja nytkin tekisi mieli lähteä treeneihin kasvihuoneelle, vaikka on näin kylmä. Valitettavasti iskä ei ole vielä tullut töistä, ja ulkona on jo nyt aika pimeää. Ehkäpä sitten huomenna tai ylihuomenna mennään treeneihin. Tokomerkintä tästä piti tulla, mutta alku taisi mennä "agilöpinäksi". Palataanpas asiaan. :)

  • Kosketusalusta -perustreeniä

3 x 6 alustan, 2 x 2 cm, kosketusta ennen iltaruokaa. Etäisyyttä alustaa maksimissaan pari metriä. Iloiset ja nopeat kosketukset. Pari kertaa alusta "lensi". Mielestäni Taavi ei kuitenkaan "kahmaissut" suuhunsa, vaan kosketti reippaasti, jolloin kevyt alusta lensi. Pitää pyytää jokin kerta jompikumpi vanhemmistani katsomaan ja tarkistamaan, ottaako Taavi alustan suuhun vai tekeekö pelkän kosketuksen.

  • Tunnari

Grillikatoksesta löytyi läjä märkiä tunnarikapuloita - käytettyjä tosin. Onneksi "tuoreet" olivat pysyneet melko kuivina muovipussissa, vaikka sekin oli unohtunut hiukan auki. Räntää/lunta ei satanut, keli kuitenkin märkä muuten. Kävin hakemassa metsästä - lumen seasta - viisi tunnarikapulaa, joista kahta ei ole vielä käytetty ollenkaan. Nämä kapulat olivat viimeksi laittamiani eli toissapäiväisiä. Vein ensiksi kapulat nurmikolle riviin. Oma kapula apuhajuton. Etäisyyttä kapuloihin vajaa 5 m. Taavi lähti iloisesti kapuloiden luokse, aloitti haistelun vasemmalta käyden kapulan kerrallaan läpi ja oman sattuessa kohdalle (kolmantena) otti sen suuhunsa ja palautti sivulle. Oli todella hienonnäköistä - hyvä Taavelo. Viisas koiraseni. Tauon aikana siirsin kapulat pihakäytävälle. Nyt ne erottuivat oikein kunnolla vaaleina tummasta kivetyksestä. Kapulat olivat rivissä ja oma oli taas apuhajuton. Etäisyyttä vajaa 5 m. Ensiksi Taavi ei huomannut kapuloita, pieni harhailu, kun pallokin oli oikealla. :) Toistin käskyn ja Taavi meni kapuloiden luo. Poika haisteli taas järjestelmällisesti ja löysi oman helposti. Tämä oli hiukan hitaampi suoritus kuin ensimmäinen, johtui alun pienestä harhailusta. Joka tapauksessa tällainen rauhallisempi rytmi on Taavuskalle ok - haistelu pääasia. Toinen toisto samalla omalla kapulalla, nyt T teki todella nopean ja hienon suorituksen. Tuossa ensimmäisessä käytävällä tehdyllä toistolla ei vain heti huomannut kapuloita. Erittäin positiivista on varsinki se, ettei Taavi pureskele kapulaa, eikä nyt myöskään nostellut/siirrellyt kapuloita, vaan vire oli juuri hyvä. Vien ehkä myöhemmin tänään pihalle kapulat yöksi ja kokeilen niillä huomenna.

  • Ruutu - totuuksia

Minä, tyhmä koirankouluttaja, saisin taas hakata päätäni pari kertaa seinään. Takana ruututreeni, joka epäonnistui, minun takiani. Uudet merkit, saviset kukkaruukut, vaikeuttivat harjoitusta, matkaa liian paljon ja ruutu liian iso - kunnon yhdistelmä. Ensiksi haahuilua: T ei hahmottanut merkkejä kunnolla. Ensiksi Taavuska kävi haistelemassa ensimmäistä oikeaa merkkiä, sitten haahuili. Poitsu etsiskeli alustaa, mutta harhaili lähinnä ruudun ympärillä - lopulta meni keskelle. Kolme seuraavaa toistoa meni paremmin, vaikka yhdellä kertaa lähti taas alusta mukaan. Palkitsin vinkuörtillä, heitin ruutua kohti. Yleiskuva treenistä ei kuitenkaan ole hyvä, sillä Taavi oli jopa ruudulle lähtemisessä vähän epävarma, eikä merkkien hahmottaminen ollut kunnossa. Mistäköhän johtuu? Liikaa etenemistä liian nopeasti. Vaikka ruudun pohjia on tehty ties kuinka kauan, ei suoritusvarmuutta ole vielä tarpeeksi. Nyt palataan kiltisti takaisinpäin ja muutetaan treenisuunnitelmaa hiukan. Kiire ei ole mihinkään. Seuraavaksi tehdään näin:

    Pienempi ruutu: 1 x 1 m
    Etäisyyttä aluksi vain 2-5 m.
    Käskynä ruutu + koske.
    Palkkana nami (viedään ruutuun) tai lelu (heitetään T:lle).

Ylläolevat keinot otetaan käyttöön ja katsotaan, mitä tapahtuu. Tärkeintä on, että tulee paljon onnistumisia. Seuraavat vaiheet listaan tänne, tulee ryhtiä ruututreeniin.

Tunnisteet: