View RSS feed

Ruutua ja pari yllättävää istumistreeniä
29 lokakuuta 2006

Vau, ulkona on aivan mahtava ilma. Aurinko paistaa, tuulee vain vähän ja lunta on maassa. Tällä hetkellä talvi ei tunnu yhtään "peikolta", vaan ihan mukavalta jutulta. Kaameat paukkupakkaset eivät innosta, mutta jospa tästä talvesta tulisi leuto. Treenien suhteen leuto talvi olisi toivottava, koska ääreisverenkiertoni on älyttöämn heikko - jalat ja kädet jäätyvät heti. Tänään keksin kokeilla kynsikkäitä. Jopas olivat kätevät käsineet treenatessa.

Eilen sain muuten otettua itseäni niskasta kiinni ja luettua paria ruotsalaista koirien käyttäytymisestä kertovaa kirjaa. Mitään maailmaa mullistavaa en oppinut, mutta tulipahan treenattua ruotsia ja palautettua asioita mieleen. Viikon päästä on varsinainen onnenpäivä, sillä silloin saan Salme Mujusen "Tie tottelevaisuusvalioksi"-kirjan. Tuskin maltan odottaa, että pääsen lukemaan ko. teosta. Lisäksi tokotuttavani Leena lainaa minulle pari DVD:tä toissavuotisesta SM-tokosta. Haluan nimittäin katsoa nauhalta VOI- JA EVL-menoa.
Olen kiinnostunut varsinkin seuraamisesta, tunnarista ja ruudusta. Tunnaritreeniä ei pidetty eilen, eikä pidetä tänäänkään, sillä kapulat keitettiin vasta tänä aamuna. Osa kapulasatsista lähtee Riikalle, osa menee ulos/varastoon hajustumaan. Nyt on kuitenkin aika luoda katsaus tämänpäiväisiin harjoituksiin.

  • Ruutu

Yhdentoista aikaan lähdettiin kokeilemaan ruutua. Oliko suunnitelma valmiina? Eipä oikeastaan, mutta ainakin päätin etukäteen palkata "hytinäapinalla" ja pehmoluulla. Hytinäapina on paviaanipehmo, joka matkii Leijonakuninkaan Rafiki-paviaania
(kuva). Hytinäapina-nimitys tulee siitä, että pehmo pitää hassua apinaääntä, kun sitä ravistaa. Onpahan kannattanut joskus syödä McDonald's:issa lastenaterioita - muuten minulla ei olisi kattavaa kokoelmaa erilaisia Disney-pehmoja.

Tein pihatielle ruudun kissanruokatölkeistä. Ensiksi lyhyeltä matkalta reippaita lähetyksiä. Heitin Taaville palkaksi pehmoluun. Ongelmaksi nousi ainoastaan palkkauksen ajoitus. Välillä vihelsin (naksu) liian aikaisin - Taavi ei ollut kerinnyt koskettaa alustaa. Poika kuitenkin etsi sitä aktiivisesti keskeltä ruutua.

Seuraavaksi sitten ruutua äidin kukkuruukuilla. Päätin vaihtaa nopeasti merkkejä ja nyt tein ruudun pihamaalle. Uusia merkkejä ei kavahtanut, vaan kiltisti juoksi ruutuun. Alusta oli vähän lumen seassa, Taavi etsi keskeltä ruutua. Mielestäni on ollut todella positiivista huomata, ettei Taavi harhaile ruudusta pois, vaan etsii nimenomaan keskeltä alustaa. Alusta löytyi lopulta. Palkitsin ruutuun tai heittämällä ruudun taakse palkaksi joko hytinäapinan tai pehmoluun. Etäisyyttä 3-10 m - vaihdellen. Ruututreenistä tein kivaa leikkiä eli välillä juostiin ja leikittiin lelulla, välillä juoksin palkkaamaan ruutuun lelulla, välillä uusi lähetys heti perään jne. Taavi oli todella innoissaan, mikä on tietenkin tärkeintä.

Pian meille tuli häiriöksi äitini ja hänen kaverinsa Arja, jotka tulivat pihaan autolla. Taavi istui paikallaan ensiksi ja sitten otettiin pari lähetystä kukkaruukkuruutuun. Keskittyminen oli hyvää, vaikka äiti ja Arja istuivat autossa, eivätkä tulleet ulos - Taavi ei tiennyt, ketä autossa oli. Häiriöinä koko ruututreenimme ajan olivat myös Jami ja Juuso, jotka olivat kanssamme ulkona.

Tauon jälkeen sitten vielä ruutua 0,5 litran limsapulloilla. Etäisyyttä ensiksi noin 5 m, lopulta noin 15 m. Nyt Taavi löysi alustalle todella helposti. Yksi ei-suora ruutunmeno tuli, en tietenkään palkinnut. Loppua kohden ruutuunmenot vain paranivat -hyvä.

Loppuyhteenveto: Ohjaaja voisi suunnitella treenit tarkemmin, kuten on jo aikaisemmin todettu. Vaikkapa paperille pieni suunnitelma, jonka mukaan toimitaan. Lähinnä olisi hyvä merkitä toistojen lukumäärä ja miltä etäisyyksiltä harjoitellaan jne. Toistoja tuli viime treenissä melkoisesti, mutta toisaalta koko homma oli "leikkiä" ja välillä huilittiin. Alustan naulaaminen maahan osoittautui hyväksi ideaksi. Lumi peittää helposti alustan, jos harjoitellaan pihalla, pitää aurata alue hyvin. Positiivisinta treenissä oli Taavin varmuus. T ei epäröinyt lähteä ruutuun, vaikka matka piteni - hyvä. Jatketaan tästä.

Myöhemmin
Noin klo 14.15 palattiin ruudun pariin. Nyt oli suunnitelma - päässä. Merkeiksi valitsin aitasta löytyneet siirappipurkit. Tein pihatielle ruudun. Tällä kertaa ruutu oli kokoa 3 x 3 m. Etäisyyttä ensiksi semmoiset 5 m, kasvatin koko ajan. Lähetin Peltoniemestä päin. T haki tarkasti keskikohtaa, osui alustalle. Käskynä "ruutu" + "koske". Palkitsin hytinäapinalla, heitin Taaville ruutuunpäin. Kun T palasi luokseni lelun kanssa, lähetin välittömästi ruutuun. Tällä tavalla kuusi peräkkäistä toistoa. Olin todella tyytyväinen, sillä etäisyyttä oli viimeisissä toistoissa jo viitisentoista metriä. Epäröintiä ei lainkaan.

Seuraavaksi Taavi odotti istuallaan pihatiellä, kun tein pihalle grillikatoksen eteen (tielle)ruudun muovisista punaisista hillopurkeista. Ruutu jälleen kokoa 3 x 3 m. Kutsuin Taavin luokseni ja lähetin ruutuun pihatieltä. Etäisyyttä noin 10 m. Taavi juoksi välittömästi ruudun keskelle, suoraan, ja koski alustaa. Palkaksi hytinäapinan heittäminen ruutuun. Tätä vielä neljä toistoa. Pihatieltä päin onnistui hyvin, mutta pihalta päin (keppien vierestä) ei lähtenyt heti. Kutsuin uudelleen sivulle ja sitten lähti. Kepit häiritsevät vielä, T yrittää lähteä niitä kohti.

Pieni tauko ja pari ruutunmenoa aika läheltä leikkien. T juoksi ruutuun, heitin lelun palkaksi, T palasi, leikittiin ja kesken leikin ruutuun. Minä joko juoksin ruutuun palkkaamaan tai T tuli hakemaan palkan minulta. Olin älyttömän tyytyväinen. Taavi oli hienosti mukana treenissä ja itselläkin oli hyvä fiilis. Treenin lopuksi juostiin ympäri pihaa ja leikittiin hytinäapinalla. Mahtava koira.

  • Seuraaminen

Keksin tehdä neliöseuraamiseen. Tulipahan harjoiteltua vasemmalle kääntymistä. Hyvä paikka, hyvä kontakti, vire sopiva. Taavi on viime aikoina oppinut todella hyvin säätelemään viretasoaan eli äänitehosteet ovat poissa. Tänään poika oli täpinöissään, koska teimme seuraamista ruutuharjoitusten välissä. Käännökset hyviä, minäkin käännyin aika kivasti. Viimeisen kulmakäännöksen jälkeen vapautin taakse hytinäapinan luo. Lenkillä otettiin kontaktivahvistusta, T haki hyvin oikeaa paikkaa.

  • Liikkeestä istuminen

"Mitä ihmettä, treenaako ne tätäkin?" Virallisesti ei, epävirallisesti kyllä. :) Itseasiassa olen koko lokakuun aikana vahvistanut istumista todella paljon. Ennen käskin Taavin yleensä maahan eri etäisyyksiltä. Taavin tuli siis odotella väliajat tai muut tilanteet makuuasennossa - ei istualtaan. Jo syyskuun lopulla aloin toistuvasti käskeä Taavuskan istumaan. Niinhän siinä kävi, että liikkeestä istuminen tuli opetettua vahingossa. Pysäytin Taavin vauhdista, kun se tuli perässäni, jolloin liike "pohjustui". Tänään testasin sitten seuraamisen kanssa. Pysähdyksissä meillä on käytössä "kom"-vihje seuraamisessa. Siispä pihalla kävelyä, vihje "kom" ja pian "istu"-vihje. Tadaa, Taavipa istui varmasti ja hienosti. Kehuin ja heitin hytinäapinan palkaksi. Sitten toinen pätkä, nyt palasin viereen. Hienosti meni sekin!

Tunnisteet: