View RSS feed

Monenlaista mukavaa :)
25 lokakuuta 2006

Tänään on ehditty treenata todella hyvin, vaikka minulla olikin koulua neljään. Tulipahan harjoiteltua "vahingossa" sosiaalistamistakin, jota ei koskaan voi olla liikaa. Tottakai Taavi on perussosiaalistunut jo pentuna, mutta uudet ihmiset ja kokemukset ovat aina tervetulleita. Saimme vieraaksemme iskän työkaverin Sergen Paraisilta. Taavi on ennen vierastanut Sergeä melkoisesti. En tajua, mistä tämä on loppujen lopuksi johtunut, koska Taavelo ei ole saanut miehistä huonoja kokemuksia tms. Ilmeisesti Sergen käyttämä elekieli puhuessaan ja kiva ääni eivät ole Taavin mielestä mukavia. Tällä kertaa Taavi tajusi, ettei Serge ole mikään "paha". Poika on suhtautunut Sergen vierailuun rennosti. Tottumista auttoi se, että Serge antoi heti tullessaan Taaville nameja kädestä.

Seitsemän maissa lähdettiin treenaamaan tokoa Riikan ja Touhon kanssa. Riikka on tämän viikon TET-harjoittelussa Haapajärven apteekissa, joten emme ole nähneet sunnuntain jälkeen. Tämä olikin ensimmäinen kerta tänä syksynä, kun treenataan yhdessä pimeällä. Onneksi koulun kentällä on valot, minkä ansiosta ei jouduttu harjoittelemaan ihan pimeässä.

Halusin harjoitella Riikan ja Touhon läsnäollessa epäsäännöllistä/satunnaista palkkaamista. Ilma oli "mukavan" tuulinen, kolea ja välillä satoi lunta. Ensiksi päätettiin ottaa paikallamakuu, josta tosin päätin palkita. Yritin matkia hiukan koetilannetta eli seuruutin Taavin "tule"-käskyllä makuupaikalleen. "Tule"-käskyä ei ole viime aikoina paljoa käytetty, mutta se toimi hyvin. Jätin Taavelon kentän oikeaan reunaan. Touho oli parin metrin päässä oikealla häiriönä. Koirat makasivat 4-tielle päin. Tiellä oli taas vilkas liikenne. Menin piiloon koulun taakse ja palasin neljän minuutin kuluttua. Riikka oli aiheuttanut hyvää lisähäiriötä liikkumalla välillä Touhon viereen. Oli myös kätevää, koska Riikka pystyi kommentoimaan Taavin suoritusta. Poika oli kuulemma ollut muuten rauhallinen, mutta ihan paikallamakuun lopussa, viimeisellä minuutilla, oli äännellyt vähän. Vinkuminen ei ollut ollut mitenkään äänekästä, eikä jatkunut koko ajan. Välillä siis hiljaa, välillä pieni ininä. Onneksi vain viimeisellä minuutilla pikkupätkiä, eikä edes kovaa. Tyytyväinen olin, koska aika oli pitkä ja treenitilanne taas erilainen: pimeää, liikenne tiellä, kylmää. Paikallamakuun lopetin perusasentoon ja nappuloilla palkkaamiseen. Kehuin rauhallisesti, ei mitään juoksupyrähdyksiä tms.

Paikallamakuun jälkeen Taavi istuskeli paikallaan, kun Riikka ja Touho ottivat luoksetulon. Seuraavaksi minä päätin ottaa Taavelon kanssa neljä liikettä peräkkäin. Lähdin seuruuttamaan Taavia kenttää pituussuunnassa kohti Riikkaa ja Touhoa, jotka harjoittelivat seuraamista. Harjoittelimme tässä pitkää suoraa. Seuraamispaikka hyvä, kontakti hyvä. Hiukan ennen Riikkaa ja Touhoa tehtiin täyskäännös (ok) ja seurattiin aloituspaikkaan. Palkitsin kehuilla ja rapsutuksilla. Taavi oli innokas ja kehu/rapsutus palkka kelpasi.

Sitten jättöliikkeet, liikkeestä seisominen ja maahanmeno. Ensiksi Riikkaa ja Touhoa kohti seisominen. Hyvä valmisteleva osuus, pysähdys upea. Kävelin reilun matkan päähän, palasin taakse, odotin takana hetken ja menin Taavin sivulle. Vapautin suoraan seisomisasennosta, ilman perusasentoa. Jälleen palkintona kehut. Perään liikkeestä maahanmeno, jossa ei mitään ongelmia. Sama palkka kuin seisomisessa. Lopuksi vielä tähän treeniin luoksetulon pysäytys. Ensimmäinen luoksetulokäsky liian hiljainen, epäselvä. Palasin Taavin sivulle ja otn uudelleen. Minun piti pysäyttää Riikan kohdalla, mutta vähän myöhässä annoin käskyn. Pysähdys ok. Kutsuessani sivulle Taavi "klikkasi" ensin taaksepäin, ei siis lähtenyt taakse, mutta tuli sitten hienosti sivulle. Pysäytykseen jälkeen nameja. Tulipas hyvä mieli, kun harjoiteltiin kokeenomaisesti (ei palkkaa jokaisen liikkeen jälkeen) ja vieläpä ihan onnistuneesti.

Taavi sai taas harjoitella paikallaan istumista, kun Riikka ja Touho ottivat jättöliikkeitä. "Istu"-käskyä olen muutenkin vahvistellut "huomaattani" eli jätän Taavin todella usein istumaan liikkeestä. Tuo paikallaan istuminen sujuu myös upeasti, koska Taavi odottelee aina istuallaan liikkeiden välissä. Hauska moka sattui kuitenkin Riikan käskiessä Touhoa maahan, jolloin Taavi meni maahan kauempana. Riikka taitaa olla ainoa ihminen, jonka käskyä Taavi tuolla tavalla kuuntelee. Kävin korjaamassa pojan asennon ja loppuajan makoili, vaikka Riikka Touhoa käskyttikin maahan. Loppuun otettiin Taavuskan kanssa vielä luoksetulon pysäytys takapalkalla. Jätin Taavin ja sanoin takasanan. Takana oli palkkana vinkuluu. Menin toiseen päähän kenttää ja kutsuin. Oma kutsumiskäsky ok. Pysäytyskäskyni oli huono tai Taavi oli huolimaton, koska veti läpijuoksuna. Palattiin lähtöpaikalle ja tehtiin uudelleen. Nyt hyvä pysähdys ja noin 1 sek päästä vapautus taakse lelulle. Minun olisi pitänyt vapauttaa suoraan lelulle, mutta käsky ei tullut suusta tarpeeksi nopeasti. Toinen toisto tehtiin toiseen suuntaan kentällä, lelu taas takana. Vapautin suoraan taakse. Taavi oli koko treenin ajan hyvin innokas, mutta juuri sopivasti. Poika teki töitä hyvin - olin oikein tyytyväinen. Välillä jopa näytti, että tekemisenintoa tulee jopa lisää, kun palkkaa ei tule joka liikkeen jälkeen.

Treenin loputtua Riikan äiti Raili tuli kentälle Retu-springerin kanssa. Taavi pääsi luvan antamisen jälkeen haistelemaan Retua. Ensiksi pojat hiukan isottelivat toisilleen, ja Taavi kulki häntä pystyssä. Loppujen lopuksi Taavi ei juurikaan välittänyt Retusta, kun käveltiin kotiinpäin, vaan seurasi kiltisti minua - kuten tavallisesti. Vahvistin Taavin kontaktia, hyvin sujui. Koko kotimatkan ajan palkkailin pimeässä Taavia kontaktista. Kiitos Riikalle ja Touholle treeniseurasta! Eipä tuo pieni lumisadekaan treenejäö haitannut :)

  • Kosketusalusta -perustreeniä

Ennen yhteistreeniä ja myös iltaruokaa otettiin taas peruskosketuksia alustalla. Eteisessä matkaa se tuttu muutama metri. Toistoja 2 x 6. Kaksi kertaa "teippijärjestelmäni" petti, ja alusta lensi Taavin kosketuksesta. Muuten hyvä ja innokas periodi.

  • Tunnari

Yhteistreenistä kotiuduttuamme tehtiin pihalla lampun alla (nurmikolla) kaksi tunnaria. Otin kapulat suoraan pussista, ei käytettyjä. Oma tietenkin apuhajuton. Kapulat rivissä, etäisyyttä noin 4 m. Pieni harhailu (vihje ei vieläkään tarpeeksi vahva?) ennen kapuloiden luokse menemistä. Taavi teki hienoa haistelutyötä, aloitti vasemmalta. Oma oli toinen oikealta. T ei nostellut vääriä kapuloita, vaan malttoi haistella rauhassa. Oman kohdalla nappasi suuhun ja palautti hienosti sivulle. Toinen toistokerta otettiin hiukan kauempaa (mitä järkeä?), jolloin Taavi jäi puoleen matkaan, epäröi jne. Menin auttamaan ja ohjaamaan kapuloille. Itse haistelu olikin sitten hieno. Treenin aikana oli siis pimeää ja märkää, ei satanut. Tässä taitaa ongelmaksi nousta vihjeen toimiminen, ei itse haistelu. Mikä neuvoksi? Otetaan lyhyemmältä matkalta pari päivää. Etäisyyttä 1-2 m. Jos ei toimi, toistetaan vihje haistelun aikana.

Onpas ollut positiivinen päivä. Serge on Taavista edelleen kiva, nukkui äsken hänen vieressään. Nyt Taavi on jo rauhoittunut ja illan hampaidenpuhdistus on hoidettu - luun avulla.

Tunnisteet: