View RSS feed

Lumisia harjoituksia
31 lokakuuta 2006

Täällä on pyryttänyt lunta koko illan - päästiin treenaamaan kunnon "lumimiehinä". Pihalle lähdettiin harjoittelemaan noin klo 18.35. Kaipaisin todella pientä "tuuletustuokiota" biologian pänttäämisen jälkeen. Päätin pitää Taaville leikkimieliset harjoitukset eli palkita lähinnä lelulla. Lelupalkka oli järkevämpi vaihtoehto siinäkin mielessä, että sain pitää käsineet visusti käsissä. Teimme useita liikkeitä peräkkäin: lyhyet tauot tai leikki liikkeiden välissä. Oikeastaan koko treenituokio oli leikkimistä lumessa, tokoliikkeet pyrittiin tekemään mahdollisimman leikinomaisesti. :O

  • Tunnari

Tein oikeastaan vähän extempore-treenin tunnarin suhteen. Vein eilen keitetyt kapulat muovipusseissa autotalliin ja tänään sitten päätin kokeilla niitä. Jännitin vähän hajujen tarttumista eli olisi minunhajuisiani molekyylejä liikaa merkitsemättömissä kapuloissa. Loppujen lopuksi ei tainnut olla.

Asettelin kapulat riviin autotallin eteen. Ensiksi autotallilta päin yksi toisto - Taavi toi hienosti oikean. Mielestäni oli oikein onnistunut suoritus: viretila sopiva, Taavi haisteli hyvin ja palautus myös kiitettävä. Toinen toistokerta tehtiin autotallille päin (takana kapulapussit). Etäisyyttä otin liikaa, Taavi toi väärän. Tässä tuli esiin se "normaali" ongelma eli matkaa pidennettäessä T innostuu enemmän - liikaa. Meillähän on ollut pari tunnaritonta päivää, joten "tunnarienergiaa" oli paljon. Seuraavaksi sitten vähän lyhyempi matka ja onnistunut toisto. Tunnaritoistot palkitsin nameilla. Taisin itse vahingossa nostaa Taavuskan virettä toistojen edetessä, sillä "hyppelin" innoissani, kun meni niin kivasti. :)

  • Ruutu

Tunnaritreenin jälkeen jatkoimme tuiskussa harjoittelemista ruudun merkeissä. Tein autotallin eteen putkenpätkistä ruudun. Kosketusalusta oli unohtunut aittaan, joten tein pikkuruisen alustan pahvinpalasta. Laitoin sen 3 x 3 m putkiruudun keskelle ja otin kaksi kosketustoistoa, jotta Taavi tajuaisi alustan. Sitten noin kuuden metrin päähän ruudusta ja lähetys. Taavi juoksi hienosti ruutuun, muttei oikein löytänyt alustaa. Kutsuin takaisin ja käytiin yhdessä katsomassa alustan sijainti. Seuraavalla lähetyskerralla löysi helposti alustan. Otin neljä lähetystä ruutuun, kaikki oikein hienoja. Kahdella ensimmäisellä "ruutu" + "koske", viimeiset pelkällä "ruutu"-käskyllä. Heitin palkan, hytinäapina, T:lle tai sai tulla hakemaan luotani (tulin kuitenkin vastaan). Tyytyväinen olin - hyvä Tee.

Ruututreenin jälkeen juostiin pihalla ympäriinsä ja heitin Taaville hytinäapinaa. Välillä esim. pari askelta kontaktikävelyä --> hytinäapinan heitto tai T tarjosi perusasentoa --> heitto. Lisäksi piilotin lumihankeen apinan, ja Taavi sai sitten käydä etsiskelemässä apinaa. Taavuskainen oli todella hyvällä tuulella - meillä oli oikein hauskaa.

  • Seuraaminen

Seuraamista otettiin pihalla leikkien. Mainitsin jo kontaktikävelyn, mutta harjoittelin myös pitkää suoraa. Heitin hytinäapinan taakse sanoen takasanan. Huom! En ole käyttänyt takasanaa ennen seuraamisessa, mutta joskus on kokeiltu takapalkkaa. Seuruutin Taavia pitkän suoran lumessa ja yhtäkkiä sanoin "lelu", jolloin Taavi sinkosi suoraan taakse lelun luo. Tein saman jutun uudestaan. Seuraamisessa upea kontakti, hyvä paikka - jes.

Taavi tarjosi koko ajan seuraamista, siis jos ei tehty eri liikettä tai en ollut lähettänyt sitä etsimään hytinäapinaa lumesta. Samalla tuli siis tehtyä myös käännöksiä. Kiinnitin erityishuomiota täyskäännöksen, joka oli mielestäni oikein hyvä.

Seuraamisharjoittelustamme on vielä mainittava toistuvat , jopa huomaamatta tehtävät, treenit. Sisällä saatetaan ottaa esim. paikallasiirtymisiä lelun kanssa pari toistoa välillä. Ennen luun tai Kongin antamista otetaan usein peilin edessä muutama käännös jne. Tänäänkin otin paikallasiirtymisiä ja käännöksiä oikeaan ennen Kongia. Olen painottanut oikeita käännöksiä, jotka ovat parantuneet mainittavasti. Taavilla on oikea käännös aina ollut vähän väljempi kuin vasen, mutta nyt oikea käännös on muuttunut paljon tiiviimmäksi - hyvä. Annoin loppujen lopuksi Taaville toisenkin Kongin, mitä ennen otin sitten kaksi täyskäännöstä. Positiivisinta täyskäännöksissä oli oikein hyvä pepun käyttö, tuloksena terävä käännös.

  • Luoksetulon pysäytys


Illan iloisten lumiharjoitusten viimeisenä osana otettiin luoksetulon pysäytystä. Ensimmäinen meni pipariksi: T juoksi lelun luo taakse kutsuessani sitä. Poika on ilmeisesti todellakin addiktoitunut mokomaan hytinäapinaan. Positiivista oli, että teki luoksetulon. Taavi nimittäin ensiksi kävi nappaamassa takaa hytinäapinan ja tuli sitten kiltisti sivulle: "Mami, eiks oo kiva tää apina. Aattelin ottaa heti mukaan." Palautin pojan vähäeleisesti lähtöpaikalle ja otin uudelleen. Nyt puolessa välissä matkaa pysäytys, jonka jälkeen välittömästi vapautus taakse lelulle - hyvä. Toisella toistokerralla vapautus vasta pienen viiveen jälkeen. Pysäytys oli mahtava! Kolmannella kerralla taas välitön vapautus taakse. Luoksetulojen jälkeen leikittiin - taas. :)

Mikä oli parasta tuiskutreeneissä? Hyödyllistä oli se, että harjoiteltiin taas erilaisella säällä. Sain todeta, ettei Taavia haittaa tuiskut - toko on aina kivaa. Opin myös leikkimisen olevan erittäin kätevä osa tokoharjoittelua. Ajattelin alkaa tehdä useamminkin tällaisiä leikkimäisiä treenejä, joissa tokoa tehdään ikään kuin leikin välissä. Parasta treenissä oli Taavin innostunut asenne - älyttömästi virtaa. Kuitenkin T teki tottista tarkasti, vaikka oli ihan täpinöissään apinalelustaan ja juoksentelusta lumihangessa. Ehkäpä tämä talvi ei sittenkään ole niin kammottava, kun treenit ovat näin hauskoja. :)

  • Metalliesine

Pitää vielä mainita meidän ei-niin-maininnanarvoisista metalliesinetreeneistä. Ennen ruoka-aikaa yritin saada Taavin nostamaan metalliesinettä ilman käärettä. Sain todeta jälleen kerran, ettei T todellakaan aio nostaa metallia suuhunsa. Maanittelut ja nami-innostamiset eivät tuottaneet tulosta. Yhden kerran tein niin, että aukaisin Taavin suuta vähän ja laitoin metallin pojan suuhun. T kyllä piti esinettä kiltisti suussaan ja toi sen minulle, mutta ei nostanut. En aio jatkaa tuollaista "esine suuhun"-taktiikkaa, kokeilin vain. Lopuksi kaksi toistoa kääreellisellä esineellä. Halusin varmistaa, ettei Taavi saa mitään negatiivisia vaikutteita. Taavi toi kääreellistä esinettä yhtä innokkaasti kuin ennenkin - ei ongelmia siinä. Metalliesineen työstäminen vaatii pitkää pinnaa, täytyy yrittää keksiä jotakin.

  • Liikkeestä istuminen

Iltapäivällä tehtiin yksi istumistoisto pehmonorsun avulla. Kävelin huoneessani pikkupätkän ja käskin Taavin istua jatkaen itse matkaa. Palasin Taavin vierelle ja palkitsin norsulla. Täydellinen suoritus Taavuskalta - hyvä.

Tulipas tältä päivältä yllättävän pitkät sepostukset - jälleen kerran. Paljon tehtiin, mutta toistoja ei kertynyt hirveästi. Molemmilla oli kaikissa treeneissä oikein kivaa ja esim. pihatreenit lopetettiin siinä vaiheessa, kun Taavi oli edelleen täpinöissään. Lopettaa pitääkin aina silloin, kun koira on vielä energinen ja täysillä mukana.

Tunnisteet: