View RSS feed

Kauko-ohjausta onnistuneesti ja pysäytystreeniä häiriöissä
18 syyskuuta 2006

Luvassa on pikainen katsaus tämänpäiväisiin harjoituksiin. kuva Aamulla piipahdin nopeasti ulkona ottamassa kauko-ohjausta kuuden toiston verran. Ilma oli kolea, ja sää pilvinen. Vaihtelin matkaa toistojen välissä eli etäisyys oli noin 3-6 m. Namina käytin lihapullaa ja oikean käytöksen vahvistamiseen tietenkin naksu. Palasin yhden kerran käskytyspaikaltani Taavin viereen (poika maassa), kehuin ja menin takaisin paikalleni. Eniten palkitsin nousuista (naks + nami), mutta myös yhdestä maahanmenosta (nami). Olin todella tyytyväinen vaihtoihin - ei ongelmia.

Seuraava treeniajankohta oli ennen iltaruokaa. Otin kymmenen toistoa kuivamuonanappuloilla eteissä. Kahdella toistokerralla palkitsin maahanmenosta ("down"-vihje) ja muilla kerroilla nousemisesta. Matkaa oli tällä kertaa noin 4-5 m. Häiriönä toimi imuri. kuva Lopuksi otin vielä maahan-istu-maahan-istu --> vapautus taakse ruokakupille.

Kuuden maissa lähdin kohti koulun kenttää, jossa olen joskus käynyt treenailemassa. Tänään koululla alkoi 4H-kerho, jota tullaan jatkossa pitämään näin maanantai-iltaisin. Riikka on kerhossa ohjaajana, joten päätin mennä harjoittelemaan häiriöitä Taavelon kanssa koululle. Matkalla otin 4-tien vieressä kauko-ohjausta. Eniten palkkasin - jälleen - naksulla ja namilla nousuista. Taavi teki todella hienosti, vaikka pyörätie/jalkakäytävä on aivan tien vieressä. Oli mukava huomata, etteivät edes ohikiitävät rekat haitanneet harjoitteluamme. Pitänee mainita, että ajoipa treenituokiomme aikana pari pyöräilijääkin ohi Taavin tehdessä kaukoja. Pyöräilijät tulivat Taavin takaa, mutta poika jatkoi hienosti asennonvaihtoja - jes. Koululla oli mukavasti porukkaa, vaikka osa lähtikin metsäretkelle Riikan ja kerhon toisen ohjaajan Annelin kanssa. Tein Taavin kanssa pari "uppis"-treeniä ja jälleen sujui hyvin. Päätin lopettaa kaukotreenit siihen, kun meni niin hienosti.

Onnistuneiden kaukojen jälkeen kokeilin luoksetulon pysäytystä. Isommat lapset pelasivat jalkapalloa kentällä, joten jäin suosiolla parkkipaikalle. Matkaa jalkapallokentälle ei kyllä ollut nimeksikään. Merkeiksi olin ottanut kotoa siniset sangot. Jätin Taavin ensimmäisen merkin luo ja menin itse noin 20 metrin päähän. Olen todella huono arvioimaan matkoja, enkä tällä kertaa edes mitannut askelilla. Joka tapauksessa kyseessä oli ehkä hiukan lyhyempi etäisyys kuin kokeessa. Taavi tuli liiankin innokkaasti: tuloksena huono pysäytys. Toinen toisto parempi kuin edellinen, muttei tyydyttävä: ei vapautusta taakse namikupille. Kolmannella kerralla Taavi "hiipi", ei pysähtynyt, muttei tullut luoksekaan. Seuraava toisto olikin läpijuoksu, jota vielä helpotin eli lähdin itse juoksemaan poispäin Taavista kutsumisen jälkeen. Viidennen toiston pysäytys oli kohtalainen ja samoin viimeinen pysäytys oli kohtalainen. Edelleen epävarmuutta, mutta sehän lähtee treenaamalla. Vaikka Taavista ei suoranaisesti huomannutkaan jalkapalloa pelaavien lapsien vaikutusta, niin kyllä se vaikutti osaltaan. Ehkä aivot olivat pysähdystreenissä vähän jalkapallossa. kuva Poika kyllä teki töitä todella keskittyneesti, mutta jokin vaikutus nimenomaan pysähdykseen häiriöllä oli. Harjoitellaan, harjoitellaan. Seuraavalla kerralla lyhyempi pysäytysmatka ja pidennetään etäisyyttä häiriökohteesta.

Pysäytysten oli vuorossa pidempi tauko, jonka jälkeen otin seuraamista. Täyskäännös oikealle sujui mainiosti - myös minulta. "Koulutreenin" loppuun otin vielä lyhyen pysäytystreenin: lyhyeltä matkalta ensin läpijuoksu ja sitten pysäytys. Itse asiassa sujui paremmin. Kaikissa pysähdyksissä muuten vapautin lähes välittömästi "stå"-käskyn jälkeen namikupille ("nami"). Koko treenin lopuksi kokeilin vielä nelostien vieressä pysäytystä - tällä kertaa lelupalkalla. Taavi teki paremman pysähdyksen (tosin vapautus välittömästi "stå"-käskyn jälkeen) ja pääsi suoraan lelupalkalle taakse. Loppu hyvin, kaikki hyvin kuva

Mitä treeneistä jäi käteen?

  • + kauko-ohjaus onnistunutta

  • + keskittyneisyys hyvä, vaikka häiriöitä aika paljon

  • - huonoja/epävarmoja pysähdyksiä --> enemmän treeniä vaihtelevasti

Tunnisteet: